
Ik zie, Ik zie, wat jij niet ziet en het zijn: vrouwelijke schilders
Van Gogh, Picasso, Mondriaan, Karel Appel, er zullen vast wel wat belletjes gaan rinkelen. Maar ken je dan ook Frida Kahlo, Judith Leyster, Maria van Oosterwijck en Tamara Muller? Waarschijnlijk niet. Hoe kan het dat er zo weinig vrouwen in musea hangen? Hoeveel vrouwelijke schilders kennen we eigenlijk? Welke invloed hebben musea hierop? Welk proces moet een schilderij doorstaan?
​
Deze vragen worden allemaal beantwoord, doormiddel van kijk- luister- en lees fragmenten.
''13% van de kunst in musea is gemaakt door een vrouw''
Mama Cash
Hoeveel vrouwelijke kunstenaars ken jij?
en hoeveel mannelijke zou je er op kunnen noemen?
Hoeveel vrouwelijke schilders ken jij? Dat was de vraag die ik aan mensen op straat stelde. Was ik verrast door de antwoorden? Niet echt. Vooraf vroeg ik eerst hoeveel mannelijke schilders ze kenden. Een groot gedeelte van de mensen wist hier diverse antwoorden op te geven. Toen ik vervolgens de vraag stelde hoeveel vrouwelijke schilders ze kenden, kwamen er een heleboel andere 'antwoorden' uit.
Hoe kunnen musea dit beeld veranderen?
Nou door onder andere meer vrouwelijke kunst te promoten. En laat dat nou net een project zijn waar het Drents Museum mee bezig is. Vier vrouwen dit jaar centraal te staan in het museum. Dat zijn Tamara Muller, Frida Kahlo, Deborah Poynton en Johanna van Eijbergen. In het nieuwsfragment hieronder wordt er meer duidelijk over de tentoonstelling.
Van schilderij tot tentoonstelling
Hoe kom je dan in het musea terecht?
Waar denk je aan bij het woord kunst? Een museum natuurlijk, maar hoe komt die kunst daar te hangen? Waar letten musea op? Hoe komt een museum aan zijn kunst? In dit interview lees je daar meer over. Benieuwd hoe de positie van vrouwen in dit proces is? Dan kun je daar meer over lezen in de Essay van Eef Segers. In het interview met Rannilt lees je meer over wat er vooraf aan toegaat.

Astrids Kunst
‘De brutalen hebben de halve wereld’
Schilder, moeder, finalist, ze is het allemaal
Vrouwen breken in de kunstwereld moeilijker door dan de mannen, maar dat probleem ligt niet bij de toelating tot de kunstopleidingen. Volgens het rapport van Artnet zou dat te wijten zijn aan de galerieën. Die zouden de kansen van kunstenaressen een stuk lager inschatten. Astrid Peelen heeft zelf ook op de kunstacademie gezeten, maar is helaas niet doorgebroken. Echter is ze nog wel veel in de kunst bezig, daar praat ik met haar over.